lauantai 1. maaliskuuta 2014

Laskiainen

Huomenna on fastelavnssøndag eli laskiaissunnuntai. Tästä laskeudutaan sitten pääsiäisen paastoon. Ja kun kalenteria katsoin, niin eihän tässä ole kuin kuusi työviikkoa ja sitten alkaa jo pääsiäisloma. Sehän on täällä Norjassa kouluissa reilun viikon pituinen (tänä vuonna 12.-21.4). Monet perheet pitävät siinä vaiheessa pitkän loman yhdessä.

Käytännössä täällä Norjassa (kuten Suomessa ja Ruotsissakin) syödään laskiaispullia (fastelavnsboller). Minäkin tein eilen kaupan pullista kerma-vaniljarahkatäytteellä tämmöisiä herkkuja, jotka menivät kuin kuumille kiville.


Toinen laskiaiseen kuuluva perinne on fastelavnsris eli laskiaisvitsat (vai mitä lienee suomeksi). Ne ovat värikkäillä, useimmiten höyhenillä koristeltuja koivunoksia. Näitten oksien alkuperäinen tarkoitus oli hedelmällisyyden tuominen kotiin. Päiväkodeissa tehdään näitä oksia joka vuosi. Mutta kun minulla ei ole enää päiväkotilapsia, niin ostin vähän keväistä väriä tuomaan kevätesikoita.


Mitä teidän laskiaisperinteisiin kuuluu?

4 kommenttia:

 1. Ne vitsat lienee samanlaiset, kuin meillä Suomessa Pääsiäisenä tehtävät virpomisvitsat. Meillä ne vain perinteisesti tehdään pajusta pajunkissoineen. Laskiaisena en ole täällä törmännyt koristeltuihin vitsoihin.

  VastaaPoista
 2. Niin, täällä lasketaan mäkeä, jotta saatais "pitkiä pellavia" kesällä kasvatettua :) Syödään hernekeittoa ja laskiaispullia. Niiden jälkeen tarviikin ulkoilua ;))
  Muutaman pullan voin tehdä, mutta ei ole erityisiä laskiasiperinteitä.

  VastaaPoista
 3. Mä en juurikaan välitä makeista leivonnaisista, mutta tekisi laskiaispullia hirveästi mieli. Me tehtiin yks vuosi miehen kanssa laskiaispullia, niin miehen pullista tuli ihan jäätävän isoja ja sitä muistellaan vieläkin :D. Ja enää se ei halua tehdä pullia, kun viimeksikin tuli niin isoja.

  Kerran se taas teki sämpylöitä, jossain vaiheessa se oli katsonut väärää ohjetta ja sämpylöistä tuli aika makeita :D.

  VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.