keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Monarkia

Nain uudenvuodenaaton iltana, kuninkaan valmistuessa pitamaan puhettaan televisiossa, on kai asiallista mainita jotain naista meidan julkkiksista taalla.

Tanne muuttaessa toki tiesin tarkalleen, etta Norja on monarkia. Mutta sita en tiennyt, kuinka suosittuja he taalla ovat kansan keskuudessa. Onhan taallakin aika ajoin puhuttu toiveesta lopettaa verorahoilla yllapidettava, kallis jarjestelma. Varsinkin kruununprinssi Haakonin (Håkonin) ryhtyessa seurustelemaan yhden lapsen yksinhuoltajan, Mette Maritin kanssa, oli monarkian kannatus kai matalimmillaan koko historiansa aikana. Mutta nyt on tastakin porvaristytosta tullut yllattavan suosittu kuningasperheen jasen. Aivan samalla tapaan kuin nykyisesta Sonja-kuningattaresta, joka samalla tapaa on porvarissukuinen. Hanen ja nykyisen kuninkaan Haraldin rakkauskertomus onkin omaa luokkaansa. Taisivat odottaa yhdeksan vuotta, ennenkuin Haraldin isa kuningas Olav suostui poikansa avioliittoon porvaristyton kanssa.

Tana vuonna kuninkaallisesta perheesta on kai ollut lehtien palstoilla eniten prinsessa Märtha Louise, joka on naimisissa julkkiskirjailija Ari Behnin kanssa. Heilla on nyt kolme lasta, nuorin syntyi loppuvuodesta. Märtha on kouluttautunut fysioterapeutiksi, ratsastaa ja kiinnostui aikanaan Rosen-terapiasta(jota kautta han tutustui Arin aitiin, joka taas tutustutti nuorenparin ja sehan oli sitten menoa se). Han on kirjoittanut joitakin lastenkirjoja ja kunnostautunut satujenkertojana. Siis oikea turbo-prinsessa tyorintamalla. Mutta pommi rajahti, kun han kertoi uskovansa enkeleihin ja on toiminut healerina eli parantajana. Oli parantanut Mette Maritinkin muistaakseni munuaisaltaan tulehduksesta. Lisaksi han oli mukana perustamassa Astartè-koulua ("enkeli"-kouluksikin kutsuttua opilaitosta, jossa opetellaan parantamista, yhteydenottamista enkeleihin jne).

Minustakin, tasavallan tyttaresta, on tullut enemman tai vahemman innokas kuningasperheen elaman seuraaja taalla Norjassa asuessa. Suomessahan omia kuninkaallisia olivat vain missit ja sen sellaiset tavikset ;).

Tasta paasette kuningasperheen virallisille sivuille. Siella on paljon kuvia, joita en tietenkaan saanut siirtaa tanne minun omille vaatimattomille sivuilleni.

2 kommenttia:

  1. Mikahan ihme se on, etta noi kuninkaaliset vaan jaksaa aina kiinnostaa. Olen jotekin aina salaa kadehtinut maita, joilla on omat kunikaalliset. Jotain satumaista siina on.

    Hyvaa Uutta Vuotta sinne kuningaskuntaan!

    VastaaPoista
  2. Sanopa muuta Itkis, mika niissa kiinnostaa. Eks-mieheni sanoin: "ihan tavallisia ihmisiahan ne ovat, kayvat kuule vessassakin!"

    VastaaPoista

Kiitos mukavista kommenteista. Yritän vastailla aina niihin, mutta monesti vasta jonkin ajan kuluttua.